5.11.07

LEKCIJA ZA PRVI RAZRED

5.11.2007. god.
25.ševal 1428. h. god.
SUŠTINA NAMAZA
Namaz je druga temeljna islamska dužnost. Po značaju dolazi odmah iza vjerovanja u Allaha dž.š..

A šta je to u namazu što čini njegovu suštinu?
Suštinu namaza čini odnos čovjeka prema Allahu dž.š. koji ne smije biti identičan odnosu prosjaka prema gospodaru, niti bjednika i nemoćnog prema silniku i svemoćnom. U osnovi od Uzvišenog se nema šta tražiti. On svakome daje sve što mu treba, što zaslužuje i što mu pripada. Namaz se ne može svoditi na nekakve sitne lične i sebične interese. Pobuda za namaz ne smije biti ni strah od boga niti želja za nekom materijalnom nagradom, kao uživanje u Džennetu. Namaz iz straha izražava ropski odnos, dok namaz iz želje za uživanjem u Džennetu predstavlja komercijalno trgovački odnos.
Dakle postvlja se pitanje, koji je pravi namaz?
Pravi namaz je onaj koji predstavlja put ka Bogu, koji uvodi čovjeka u viši svijet, svijet lijepog i uzvišenog.
U Kur'anu Bog dž.š. kaže: »Obavljaj namaz, da bi Me doživio, da bi osjetio Moju blizinu i Moju prisutnost”
Muhammed a.s. kaže:
« Obavljaj namaz kao da stojiš pred Bogom, kao da Ga gledaš. Ako Ga ipak ne vidiš znaj sigurno da On tebe vidi”
Dakle, obavljanje namaza predstavlja važan faktor u formiranju ljudske ličnosti, u ukroćavanju nižih životinjski elemenata u čovjeku.
Namaz hrani, puni, smiruje i uravnotežuje srca i duše. On vezuje i približava čovjeka Allahu, a udaljava ga od šejtana, zlih djela i nevaljalih ljudi.
U namaz se stupa riječima: (Sub'haneke) "Allah je najveći!", a potom nastavlja: "Neka si slavljen, Allahu! Neka Ti je svaka hvala! Blagoslovljeno je Tvoje ime, nedostižna je Tvoja veličina, i osim Tebe drugog boga nema." Iza toga se uči Fatiha - majka Kurana.
Samo nekih od ajeta koji govore o namazu:
„I molitvu obavljate i zekat dajite, a za dobro koje za sebe pripremite naci cete nagradu kod Allaha, jer Allah dobro vidi ono što radite“ El-Bekare, 110:
“O vjernici, molitvu obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela cinite da biste postigli ono što želite“ E-Hadž-dž, 77:
“Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveca poslušnost! - A Allah zna šta radite" El-Ankebut: 45:

O namazu, također možemo govoriti sa duhovonog, moralnog, društvenog, higijenskog i formalnog aspekta.

Nema komentara: